Doel, een plaatsje op de linkeroever van de Schelde en raakte in de jaren 60 bekend door uitbreidingsplannen van de haven van Antwerpen, die het dorp zouden laten verdwijnen. Doel wordt voor het eerst vermeld in 1267 als "De Doolen". De precieze betekenis is onduidelijk, mogelijk verwijst het naar de "dalen" in de zin van uitgegraven zandhopen. In de middeleeuwen zouden De Doolen nog eilandjes in de Schelde geweest zijn.
Sinds de jaren zestig staat Doel op de nominatie om te verdwijnen voor havendokken en industrieterreinen. Na de economische recessie werden deze plannen teruggedraaid. In 1978 kwam de zogenoemde De Bondtlijn tot stand, net ten zuiden van Doel die de uitbreidingszone beperkte tot het zuidelijke deel van de Scheldepolders. Het bouwverbod werd in dat jaar opgeheven. In de eerste helft van de jaren tachtig kwam ten zuiden van Doel het nooit gebruikte Doeldok tot stand.
In 1995 werden de plannen bekend om een nieuw containerdok (Deurganckdok) net ten zuiden van Doel aan te leggen. De uitvoering van dit plan deed vragen rijzen over de leefbaarheid in het dorp en sindsdien wordt er een bittere strijd gevoerd om het voortbestaan van het dorp. In 1997 werd het actiecomité Doel 2020 opgericht. Onduidelijke politieke beslissingen en juridische blunders leidden tot grote vertragingen bij de bouw van het Deurganckdok en jarenlange onzekerheid over de toekomst van het dorp. De inwoners raakten verdeeld. Een deel wenste te blijven, een ander deel wilde dat er een onteigeningsregeling zou komen. Op 1 juni 1999 besliste de Vlaamse regering na een eerdere voorlopige gewestplanwijziging uit 1998 dat Doel als woongebied moest verdwijnen.
Op 30 juli 2002 heeft de Raad van State de tenuitvoerlegging van het gewestplan geschorst. Daardoor geldt het gewestplan van 1978 waarin Doel als woonzone wordt aangemerkt. Echter door een zogenoemd Nooddecreet hoeft de Vlaamse regering geen rekening te houden met dit gewestplan. In oktober 1999 werd gestart met de bouw van het Deurganckdok dat in juli 2005 in gebruik werd genomen.
In het voorjaar van 1999 zijn plannen bekend gemaakt voor een tweede containerdok (Saeftinghedok) dat dwars over Doel zou komen. De uitvoering daarvan is echter nog onzeker.
Bewoners konden zich sinds 1999 laten onteigenen met een bewoningsrecht dat aanvankelijk gegarandeerd werd tot 1 januari 2007. Eind 2006 hebben de inwoners van de overheid te horen gekregen dat het bewoningsrecht voorlopig wordt verlengd. Desolaat wacht het op wat de toekomst gaat brengen.
het laatste kalenderblad dwarrelt. ik tel de vlekken op het laken, op mijn handen, mijn blazoen. toen was een prin- selijke wandeling in de tuin. dat neemt
men niet meer af. het heden mijn huis. de woorden afbraak en glasbreuk laat ik hier niet vallen. hun aantrekkingskracht te sluipend, slopend. wanhoop en whisky
staan mij aan de lippen. mijn uurwerk waterproof, mocht het ooit zover. mijn hoogvliegende dromen zijn mijn ultieme onderkomen. tijd om de zandloper te keren.
de nasleep van nare toekomstplannen te vergeten, aanstootgeend met jullie daar stroomop te klinken: bagger je een geweten vul met modder de moordkuil van je hart.